TR | EN
Biz Kimiz?

Proje Yürütücüsü

Prof. Dr. Şerife Yücesoy-Özkan

Eskişehir’de doğmuş ve ilköğrenimini Eskişehir’de tamamlamıştır. 1995’te Bursa Sağlık Meslek Lisesinden dereceyle mezun olmuş ve dört yıl süreyle Sağlık Bakanlığı bünyesinde hemşire olarak görev yapmıştır. Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı’ndan her biri dereceyle 1999’da lisans, 2002’de yüksek lisans ve 2007’de doktora derecelerini almıştır. 1999-2007 yılları arasında mezun olduğu bölümde araştırma ve öğretim görevlisi olarak çalışmış, 2007-2011 yılları arasında aynı bölümde Bölüm Başkan Yardımcılığı görevi yapmıştır. 2007’de yardımcı doçent, 2014’te doçent, 2020’de profesör unvanını almıştır. 2014-2018 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Müdür Yardımcılığı ve Müdür Vekilliği görevlerini yürütmüştür. Erasmus öğretim elemanı değişimi kapsamında University of Cologne’de bulunmuş, bir yıl süreyle University of North Carolina’da, Frank Porter Graham Child Development Institute’da misafir araştırmacı olarak görev yapmıştır. Beş yüksek lisans ve dört doktora tezine danışmanlık yapmış olan Dr. Yücesoy-Özkan’ın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 30’un üzerinde makalesi, üç kitabı, bir kitap ve bir çeviri kitap editörlüğü, iki uluslararası kitap bölümü, 40’a yakın ulusal kitap bölümü ile ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulan 70’in üzerinde bildirisi bulunmaktadır. Uluslararası iki dergide editörlük görevi yürüten Dr. Yücesoy-Özkan, aralarında Journal of Autism and Developmental Disabilities ve Educational Psychology gibi dergilerin de yer aldığı ulusal ve uluslararası çok sayıda dergiye hakemlik yapmaktadır. Dr. Yücesoy-Özkan’ın, proje yarışmalarında biri ikincilik, ikisi mansiyon olmak üzere üç proje yarışması ödülü, dört makale performans ödülü, AR-GE ve İnovasyonda Kadın Zirvesi 2020 Ödülü bulunmaktadır. Yü


cesoy-Özkan ayrıca, The Society for the Advancement of Behavior Analysis tarafından verilen 2021 yılı Uluslararası Gelişim Hibesi’ni almaya hak kazanan ilk Türk araştırmacı olmuştur. Çok sayıda kurs, çalıştay ve hizmet içi eğitime katılan Dr. Yücesoy-Özkan halen Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümünde lisans eğitimine devam etmektedir.


Araştırmacılar

Doç. Dr. Nilgün Özdamar


Doç. Dr. Murat Doğan Şahin


Doç. Dr.  Eren Can Aybek


 Dr. Öğrt. Üyesi Derya Genç-Tosun


Dr. Öğrt. Üyesi Nuray Öncül

Afyon’un Sandıklı ilçesinde doğmuş, ilköğrenimini Afyon, ortaöğrenimini ise Eskişehir’de tamamlamıştır. 2000’de Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Özel Eğitim Bölümün’den lisans, 2003’te Anadolu Üniversitesi Özel Bölümün’den yüksek lisans ve 2015’te Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Bölümün’den doktora derecelerini almıştır. 2000-2003 yılları arasında iki farklı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde özel eğitim öğretmenliği yapmıştır. 2004’te Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü, Zihin Engelliler Öğretmenliği Anabilim Dalı’nda öğretim görevlisi olarak göreve başlamıştır. 2004-2005 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü’nde özel eğitim öğretmenliğini küçük yaştaki çocuklarla deneyimleme şansına sahip olmuştur. 2017 ’de Doktor Öğretim Üyesi unvanı alan Dr. Öncül, 2017-2019 yılları arasında Özel Eğitim Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2018 yılından bu yana Anadolu Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Müdür Yardımcılığı, 2010’dan bu yana ise Farabi Değişim Programı Kurum Koordinatörlüğü görevini yürütmektedir. Dr. Öncül çalışma konuları ve ilgi alanlarını içine alan çeşitli araştırma ve projelerde araştırmacı olarak görev almıştır. Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nde lisans ve lisans üstü düzeyde çeşitli dersler yürütmektedir. Alanyazına, öğretmenlere ve ailelere ilişkin ve daha çok uygulamaya yönelik kitap bölümleri yazmış ve kitap editörlükleri yapmıştır. Farklı kurs, çalıştay ve hizmet içi eğitim etkinliklerine katılmış olan Öncül, zaman zaman toplumsal projelerde gönüllü olarak görev almaktadır.


Dr. Öğrt. Üyesi Gülden Boşkuş-Genç

1985 yılında Ankara’da doğmuş, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2008 yılında Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü İşitme Engelliler Öğretmenliği Programından birincilikle mezun olmuş ve aynı yıl Zihin Engelliler Öğretmenliği Programından yan dal sertifikası almıştır. 2008-2012 yılları arasında Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde bir vakıf okulunda özel eğitim öğretmeni olarak çalışmıştır. Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programından 2008 yılında lisans, 2017 yılında doktora derecesini almıştır. 2012-2018 yılları arasında aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmış, 2018 yılında doktor öğretim üyesi unvanını almıştır. 2019 yılında ise aynı bölümde bölüm başkan yardımcılığı görevine başlayan yazar, halen aynı bölümde doktor öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bilimsel çalışma alanları arasında; otizm spektrum bozukluğu, kanıt temelli uygulamalar, temel tepki öğretimi, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklara iletişim becerilerinin kazandırılması, erken çocuklukta özel eğitim ve aile eğitimi yer almaktadır. Dr. Bozkuş-Genç’in bilimsel dergilerde yayımlanmış makaleleri, kitap bölümleri, tamamlanmış projeleri, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş çok sayıda bildirisi bulunmaktadır.

 


Danışman

Dr. Öğrt. Üyesi Dilruba Kürüm Yapıcıoğlu


Bursiyerler

Sima Mart

1994 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlköğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra 2012 yılında Ortaköy Zübeyde Hanım Anadolu Meslek Lisesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü’nden mezun olmuştur. 2016 yılında Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı’nı tamamlayarak lisans derecesini almıştır. Aynı yıl Anadolu Üniversitesi Erken Çocuklukta Özel Eğitim Yüksek Lisans Programı’na başlamıştır. Yüksek lisans eğitimi devam ederken 100/2000 Doktora Burs Programı ile Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Doktora Programı’na başlamış ve halen bu programda eğitimine devam etmektedir. Çeşitli çalıştay ve eğitimlere katılan Mart’ın ulusal ve uluslararası dergilerle yayımlanmış makaleleri, bir kitap bölümü, ulusal ve uluslararası konferanslarda sunulmuş çeşitli bildirileri bulunmaktadır. Bilimsel ilgi alanları arasında kanıta-dayalı uygulamalar, uygulamalı davranış analizi ve erken çocuklukta özel eğitim konuları yer almaktadır.

 

 


Uzm. Dilara Ecem Altun

1991 yılında Ankara’da doğmuş, ilk ve ortaöğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 2009-2011 yılları arasında Gazi Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ön lisans programının ardından 2011-2013 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği lisans programını tamamlayarak başarıyla mezun olmuştur. 2019’da Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Zihin Engelliler Öğretmenliği tezli yüksek lisans programını “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklara İki Farklı Hata Düzeltmesi Türü Kullanılarak Sunulan Ayrık Denemelerle Öğretimin Karşılaştırılması” başlıklı teziyle başarıyla bitirmiş ve özel eğitim uzmanı olmaya hak kazanmıştır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuklar başta olmak üzere farklı yetersizlik türlerine sahip çok sayıda çocukla çalışma deneyimi bulunmaktadır. Yüksek lisans eğitimi süresince çeşitli kurs ve çalıştaylara katılan Uzm. Altun, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için kanıta-dayalı uygulamalar konusunda eğitim sunan bir çevrimiçi mesleki gelişim programına (Autism Focused Intervention Resources & Modules [AFIRM]) katılarak 27 farklı uygulamaya yönelik mesleki gelişim sertifikası ile yine otizm spektrum bozukluğu olan çocukların eğitimine yönelik hazırlanmış Tohum Otizm Vakfı Eğitim Portalı’ndaki 20 modülü tamamlayarak ileri düzey başarı sertifikası almıştır. Buna ek olarak, 360 saatlik drama kursu programını tamamlayarak drama eğitmeni/lideri olmuştur. Akademik alanda çalışmalarını sürdürmeye devam eden Uzm. Altun’un ulusal hakemli dergilerde yayımlanan üç makalesi, uluslararası kitaplarda bir ve ulusal kitaplarda bir olmak üzere iki kitap bölümü ile ulusal bilimsel toplantılarda sunulan dört bildirisi bulunmaktadır. Uzm. Altun halen Anadolu Üniversitesi Zihin Engelliler Eğitimi programında doktora eğitimine devam etmektedir.


Merve Karaaslan

Sinop’ta doğmuş, ilk ve ortaöğrenimini Sinop’ta tamamlamıştır. 2012’de Sinop Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olan Karaaslan, 2016’da Ankara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı ve Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Programları’ndan iki farklı lisans derecesi almıştır. Karaaslan, 2017’de Yüksek Öğretim Kurulu 100/2000 Doktora Bursu almaya hak kazanmış ve Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Doktora Programı’nda lisansa dayalı doktora yapmaya başlamıştır. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Araştırma-Geliştirme Birimi ve Anadolu Üniversitesi Engelliler Araştırma Enstitüsü Gelişimsel Destek Birimi’nde öğretmenlik yapmaktadır. Karaaslan, halen doktora eğitimine devam etmektedir. Bilimsel ilgi alanları arasında doğal gelişimsel davranışsal yaklaşımlar, oyun becerilerinin öğretimi, dil becerilerinin öğretimi ve program geliştirme konuları yer almaktadır.

 


Araş. Gör. Hamdi Gönüldaş

Malatya’da doğmuş, ilk ve ortaöğrenimini Malatya’da tamamlamıştır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Zihin Engelliler Öğretmenliği Programı’na 2008 yılında başlamış 2012 yılında mezun olmuştur. 2012 yılında kısa süre Uğur Karabulut Özel Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi’nde öğretmenlik yaptıktan sonra yine aynı yılın eylül ayında Milli Bakanlığını atama sonuçlarında Malatya Turgut Özal Özel Eğitim Orta Okulu ve Mesleki Eğitim Merkezi’ne atanmıştır. 2014 yılına kadar yapmış olduğu öğretmenlik yaşamında ayrıca bir yılı aşkın süre Malatya İbni Sina Özel Eğitim Uygulama Okulu’na görevlendirilmiştir. 2014 yılı başında öğretmenlik mesleğinden ayrıldıktan sonra Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında Harran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olmuştur. Aynı yıl içerisinde Gazi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda yabancı dil eğitimi almıştır. Yabancı dil eğitimini başarı ile tamamladıktan sonra 2014 eylül ayında Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Özel Eğitim Bölümü Zihin Engellilerin Eğitimi Programı’nda yüksek lisansa başlamıştır. 2017 yılında yüksek lisans derecesi aldıktan sonra 2018 yılında yine aynı programda doktoraya başlamıştır. Yüksek lisansa başlaması ile birlikte 2015 yılında Anadolu Üniversitesi’ne görevlendirmiş ve Araştırma Görevlisi olarak Anadolu Üniversite’sinde çalışmaktadır.